img 0500

Huizenprijzen dalen voor derde maand op rij

Huizenprijzen blijven al maanden dalen

De woningmarkt blijft al maandenlang afkoelen. Ook in oktober daalden de huizenprijzen gemiddeld met een half procentpunt ten opzichte van september. Dit is al de derde maand op rij dat er een dergelijke daling te zien is. Marktonderzoeker Calcasa geeft echter aan dat er nog geen reden is voor zorgen: kijkend naar de onderliggende cijfers heeft Nederland volgens de onderzoekers een gezonde woningmarkt. Zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Wel waren bestaande koopwoningen in oktober 7,8% duurder dan in dezelfde maand van het jaar daarvoor. Echter neemt deze prijsstijging steeds verder af. Een maand eerder was het verschil ten opzichte van een jaar geleden namelijk nog 9,4%. Volgens de instanties is oktober al de zesde maand op rij dat deze stijgende trend afneemt.

Volgens het CBS dateert het laatste dieptepunt van de huizenprijzen al uit juni van het jaar 2013, daarna werd een stijgende trend ingezet tot aan augustus van dit jaar. Vergeleken met het laagste punt in 2013, lagen de gemiddelde prijzen afgelopen september 96,6% hoger. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning was in oktober 428.079 euro.

Huizenprijs onder druk

De huizenprijzen staan al langere tijd onder druk, voornamelijk door de hoge, en stijgende hypotheekrente. Wat tot gevolg heeft dat men minder kan lenen dan voorheen.

Het Kadaster meldt dat in oktober 14.863 woningen van eigenaar wisselden, dat is ruim acht procent minder dan in oktober van het jaar ervoor. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 156.621 woningen verkocht, ruim 17% minder dan in de eerste tien maanden van 2021.

Niet veel aan de hand

De daling van de huizenprijzen is nu nog licht, dat betekent dat er nog weinig aan de hand is op de woningmarkt. Een bestaande koopwoning in Nederland heeft gemiddeld 175.000 aan overwaarde, zo berekende marktonderzoeker Calcasa.

Voor veel woningen ligt de overwaarde zelfs hoger, onder meer omdat er aflossingen zijn gedaan op de hypotheek. “Vanuit de overwaarde berekend hebben we een gezonde woningmarkt.” Zo stelt onderzoeker Tijs Pellemans.

Volgende huizencrisis?

Is de woningmarkt zoals hij nu is wel bestand tegen verdere prijsdalingen, of zelfs een volgende huizencrisis waarin de prijzen hard onderuit zullen gaan?

Uitgegaan van een scenario met een prijsdaling van 10% per jaar zal het tot 2028 duren voordat de overwaarde is verdampt, zo onderzocht Calcasa. Uitgegaan van 5% per jaar dan zou dat tot 2033 duren. Bij een gemiddelde daling van 3% per jaar zal de overwaarde pas in 2040 verdampt zijn.

Bron: RTL Nieuws

Deel dit bericht:

Scroll naar boven