img 0470

Huizenprijzen dalen voor vierde maand op rij

Daling huizenprijzen zet harder door

28-12-2022

In November zijn de huizenprijzen opnieuw gedaald, dit keer harder dan in de voorgaande maanden. Ten opzichte van oktober daalden de huizenprijzen in november met 1 procent. Sinds mei 2013 heeft er niet zo’n grote daling binnen één maand plaatsgevonden.

In cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek valt te zien dat er een flinke stijging in de huizenprijzen te zien is sinds 2013. Sinds de zomer van dit jaar is er echter sprake van een ommekeer. De prijzen zijn inmiddels al vier maanden op rij aan het dalen.

Deze ommekeer komt doordat geld lenen voor een woning duurder is geworden vanwege de hypotheekrente die is gestegen. Daarnaast voelen veel consumenten geen vertrouwen meer in de economie en hun eigen financiële situatie.

Makelaarsvereniging NVM viel al eerder dit jaar op dat de huizenprijzen aan het dalen waren. In het derde kwartaal van het jaar daalden de prijzen volgens de belangenorganisatie al met 5,8% ten opzichte van het kwartaal ervoor.

De NVM hanteert echter een andere berekening dan het CBS: de makelaars gaan uit van het moment van de koopovereenkomst, waar het CBS uitgaat van het moment van de overdracht van het huis. Deze overdracht vindt vaak twee á drie maanden na de koopovereenkomst pas plaats, waardoor de CBS-cijfers altijd enigszins zullen verschillen op die van de NVM.

De toekomst

Economen voorspellen dat de huizenprijzen de komende tijd nog meer gaan dalen. De Nederlandsche bank verwacht een daling van de huizenprijzen over 2 jaar met 6 procent.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de huizenprijzen in november nog wel hoger lagen dan een jaar geleden het geval was. In november was de gemiddelde prijs voor een huis namelijk nog €423.000. Dat is nog bijna 5% hoger dan een jaar geleden.

In 10 jaar tijd zijn de huizenprijzen in Nederland met 97% gestegen.

Bron: NOS

Deel dit bericht:

Scroll naar boven