IMG_0369

Kamer stemt in voor langere tijdelijke huurcontracten

Wat verandert er voor verhuurders in Den Haag?

Als het aan de tweede kamer ligt kunnen woningen voortaan langer tijdelijk worden verhuurd. Waar een tijdelijke huurovereenkomsten nu maximaal twee jaar kan duren, wordt dat gewijzigd naar drie jaar. Binnen die periode wordt het wel mogelijk om een contract één keer te verlengen. De huurperiode mag dus echter niet langer dan drie jaar duren.

Verhuurders kunnen daarnaast in tijdelijke huurcontracten een verplichte minimumperiode voor huurders opnemen. Hieraan zit een maximum van één jaar. Een meerderheid van de kamer stemde in met amendement van VVD-kamerlid Daniel Koerhuis, dat onderdeel uitmaakt van de aangepaste woningwet.

Het resultaat van de stemming is opmerkelijk gezien de verkiezingsprogramma’s van ChristenUnie en Denk. Zij geven namelijk aan helemaal af te willen van tijdelijke huurcontracten. PVV, CDA en D66 geven in het Woonkieskompas aan dat het moeilijker moet worden om tijdelijke huurovereenkomsten aan te bieden. Toch stemden al deze partijen in met de wijziging.

“Langer onzekerheid”

Volgens de Woonbond is de wijziging geen vooruitgang voor huurders, omdat tijdelijke contracten nu kunnen worden gestapeld. “Verhuurders kunnen nu tussendoor het tijdelijke contract verlengen, in plaats van dat ze een vast contract moeten aanbieden”, zegt Marcel Trip. “Daardoor wordt de periode dat je als huurder in onzekerheid zit langer.”

Ook de verplichte huurperiode in tijdelijke contracten zien zij niet als verbetering. “Die wordt vaker gebruikt bij contracten voor onbepaalde tijd, maar daar krijg je als huurder wel vastigheid voor terug”, zegt Trip. “Voor tijdelijke huurders is een verplichte huurperiode erbij het slechtste van twee werelden.”

Benieuwd wat deze wetswijziging voor jou als verhuurder betekent? Neem gerust contact met ons op!

Bron: NOS

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Scroll naar top