img 1678

Landelijke huurprijs vrije sector daalt

Belangrijkste uitkomsten huurmonitor Pararius Q4

Steeds minder huurwoningen beschikbaar voor nieuwe huurders

17-1-2023

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het laatste kwartaal van 2022 met 1,1 procent gedaald ten opzichte van eind 2021. Zo meldt woningplatform Pararius. Kale en gemeubileerde huurwoningen werden gemiddeld duurder, gestoffeerde woningen gemiddeld goedkoper. Ten opzichte van een jaar geleden daalde in de vrije sector het aantal huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders met 8,9%.

De landelijke vierkantemeterprijs is ten opzichte van een jaar geleden met 1,1% gedaald. Een nieuwe huurder betaalde in de vrije sector gemiddeld €16,59 per vierkante meter per maand. Landelijk is er een dalende trend te zien in de huurprijzen, met name in (middel)grote steden is echter vooral prijsstijgingen te zien.

Al een paar kwartalen op rij is er een dalende trend te zien in het aantal huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 daalde het aantal vrijgekomen vrije sector huurwoningen met 8,9%.

Per provincie bekeken

Ook blikt Pararius ieder kwartaal terug op de ontwikkelingen op provinciaal niveau. Sinds het eerste kwartaal van 2022 vlakken de huurprijzen in alle provincies af.

In de Randstadprovincies Noord-Holland (5,2%), Zuid-Holland (3,2%) en Utrecht (1,7%) steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs. Met een vierkantemeterprijs van €21,80 is Noord-Holland de enige Nederlandse provincie waar men meer dan twintig euro per vierkante meter betaalt. In Zuid-Holland (€17,06) en Utrecht (€17,44) ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs rond de zeventien euro.

G5 steden

In de vijf grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven – steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van woningen in de vrije sector. Zowel wat betreft de vierkantemeterprijs als de procentuele prijsstijging steekt Amsterdam er met kop en schouder bovenuit. In de hoofdstad stegen de huurprijzen met liefst 10,9%, wat voor een nieuwe huurder neer zou komen op een vierkantemeterprijs van €25,75 per maand.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: “In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam neemt het huuraanbod in snel tempo af. Vanuit de markt vernemen we dat veel particuliere verhuurders zich momenteel genoodzaakt voelen om hun huurwoning(en) te verkopen omdat verhuren straks niet meer rendabel is.” Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe. “Dit maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen”, stelt De Groot.

Ook in Den Haag (€17,85), Rotterdam (€17,50) en Eindhoven (€17,91) stegen de huurprijzen van vrijgekomen vrije sector woningen het afgelopen kwartaal. In Den Haag steeg de huurprijs met 5,9%, in Rotterdam met 2,3% en in Eindhoven betaalden nieuwe huurders 6,7% meer.

Woningtypen in Nederland

Ten opzichte van een jaar geleden is er een kleine stijging te merken in de huurprijs voor appartementen: 0,2%, wat de huurprijs per m2 naar €17,77 bracht. De huurprijs van eengezinswoningen steeg met 1%, naar €13,32 per m2.

Pararius ziet een dalende trend in het aantal nieuw vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector. In G5 steden leidt dit vooral tot stijgende huurprijzen, omdat vraag en aanbod steeds verder uit elkaar drijven. De Groot: “De vrije sector huurmarkt is met slechts 8 procent van de totale woningvoorraad zeer krap, en die krapte zal verder toenemen als de plannen van het kabinet om het middenhuursegment te reguleren doorgang vinden.” De Groot is van mening dat de vrije sector huurmarkt een belangrijke functie heeft voor de middeninkomens en de Nederlandse economie.

Als het aan Minister De Jonge ligt valt 90% van alle huurwoningen in Nederland binnenkort onder het woningwaarderingsstelsel, wat betekent dat woningen die nu tot de vrije sector behoren straks worden toegevoegd aan de sociale woningvoorraad. “Nederland kent met 32 procent reeds het hoogste aantal sociale huurwoningen per huishouden van Europa”, aldus De Groot. “Van deze sociale huurwoningen worden momenteel zelfs 200.000 huurwoningen door scheefwoners bezet gehouden. Deze scheefwoners zouden moeten kunnen doorstromen naar een huurwoning in de vrije sector, zodat sociale huurwoningen vrijkomen voor mensen met een lager inkomen. Echter, door de grote schaarste zijn de huurprijzen in de vrije sector voor hen te hoog en besluiten zij te blijven zitten in hun sociale huurwoning.”

De maatregelen die Hugo de Jonge aangekondigd heeft zijn nog niet definitief. De consultatie van het wetsvoorstel vindt deze maand plaats, waarna er een rapport geformuleerd wordt over de stapeling van de maatregelen. Daarnaast komt er nog een rapport uit over de fiscale maatregelen die per 1 januari in zijn gegaan. De Groot: “De Raad van State moet zich ook nog over de wet buigen en in de lente volgt een debat in de Tweede Kamer. Het is vijf voor twaalf, maar nog niet te laat. Voor alle middeninkomens in Nederland hoop ik dat het tij nog wordt gekeerd.”

BRON: Pararius

Deel dit bericht:

Scroll naar boven