img 1017

Lichte huurprijsstijgingen in de vrije sector

Wat betekent dit voor de verhuur in Den Haag?

In het derde kwartaal van 2022 (Juli t/m September) is de gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector met 0,6% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Zo meldt woningplatform Pararius.

De gemiddelde gemeubileerde en kale woningen zijn in prijs gestegen, voor gestoffeerde woningen bleef de prijs nagenoeg gelijk. Daarnaast stonden huurwoningen dit jaar 8 dagen korter online dan in 2021, toen was dat gemiddeld 42 dagen.

Dalende lijn

Toch is er een dalende lijn te zien in de vrije sector. In de eerste twee kwartalen van het jaar was de vierkantemeterprijs namelijk nog boven de €17, maar deze is sinds het derde kwartaal gedaald naar €16,90. Wel is dit gemiddelde 0,6% hoger dan het een jaar geleden was. Sinds 2018 is er al een schommeling in dit gemiddelde gaande tussen de €16 en de €17.

De huurprijzen van huurwoningen in G5 steden (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven) zijn relatief ook gestegen. In Den Haag betalen vrije sector huurders gemiddeld €17,87 per m2, dat is 6,7% meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Verschil in woonoppervlak

Als het woonoppervlak afzet tegen de prijs voor de woningen, betalen huurders voor kleinere huurwoningen relatief meer. In het afgelopen kwartaal betaalden huurders gemiddeld €20,53 per m2 per maand voor woningen tot 75m2, dat is een stijging van 1,8% ten opzichte van vorig jaar.

Woningen tussen 75 en 100 m2 gold een prijsstijging van 3,8%, namelijk naar €16,40. Procentueel was de prijsstijging voor huurwoningen tussen de 150 en 175 m2 het hoogste. Deze huurders gingen namelijk 8,3% meer dan vorig jaar betalen.

Overheidsmaatregelen

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge maakte onlangs bekend dat hij de bovengrens van de gereguleerde huursector in 2024 wil optrekken naar € 1.000,-. Het puntenstelsel dat nu geldt voor de sociale huursector wordt dan mogelijk uitgebreid naar 187 punten, die bovengrens ligt momenteel op 146 punten, dus € 763,-. Deze regel moet huurders in de middenhuur bescherming bieden tegen extreem hoge huurprijzen. Deze gaat gelden voor nieuwe huurcontracten. Om ervoor te zorgen dat woningen met een huur van € 1.000,- bij de juiste doelgroep terechtkomt, wil De Jonge gaan werken met een vorm van toewijzing. Daarover wordt later meer duidelijk.

Bron: Pararius

Deel dit bericht:

Scroll naar boven