Tweede kamer wil einde maken aan tijdelijk huurcontract

img 0012

Tweede kamer wil einde maken aan tijdelijk huurcontract

Tweede kamer wil einde maken aan tijdelijk huurcontract

29-3-2023

Er lijkt in de Tweede Kamer steun te zijn voor een initiatiefwet van de ChristenUnie en de PvdA om tijdelijke huurcontracten aan banden te leggen. Dit betekent dat verhuurders niet langer gemakkelijk tijdelijke huurcontracten kunnen afsluiten. De invoering van deze contracten in 2016, met een maximale duur van twee jaar, heeft in de praktijk niet geleid tot de gewenste toename van het aantal huurwoningen.

Onzekerheid

De initiatiefwet van coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij PvdA om een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten krijgt steun in de Tweede Kamer. Volgens de indieners zorgen tijdelijke huurcontracten voor onzekerheid, stress en hoge verhuiskosten bij huurders. Ook klagen gemeenten over het negatieve effect op de leefbaarheid van wijken, doordat huurders er maar kort verblijven. Verhuurders hebben vaak een sterkere machtspositie en kunnen zonder verzet van de huurder een huurverhoging invoeren of afzien van het aanpakken van achterstallig onderhoud. D66-Kamerlid Boulakjar benadrukt dat studenten vaak in schimmelige kamers wonen, maar niet durven te klagen bij hun huurbaas.

“Er is onder huurders grote onzekerheid die soms zelfs leidt tot de uitstel van het krijgen van een kind”, verwoordt CDA-Kamerlid Geurts het gevoel van meerdere partijen. “De spanning van het opnieuw zoeken van een woning leidt tot slapeloze nachten.”

Uitzondering

Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek dat de coalitiepartij D66, SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en hoogstwaarschijnlijk het CDA en de PVV de initiatiefwet steunen om het vaste contract weer de norm te laten zijn.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op de regel. Tijdelijke huurcontracten voor grote gezinnen, jongeren, studenten en promovendi blijven bestaan, maar dan hoogstwaarschijnlijk voor vijf jaar. Het CDA wil deze groep uitzonderingen uitbreiden met contracten voor shortstay-woningen, noodopvang en wezen.

De PVV wil graag een uitzondering maken voor ouderen die voor hun pensioen een extra woning hebben gekocht en die tijdelijk willen verhuren. Ze vragen zich af of ze hun huis dan nog kunnen verkopen of voor onbepaalde tijd vastzitten aan de huurder.

Weinig heil

De VVD, een regeringspartij, toont weinig enthousiasme voor het aanpassen van de huidige praktijk. VVD-Kamerlid De Groot maakt zich zorgen dat het afschaffen van tijdelijke huurcontracten het aantal huurwoningen zal verminderen tijdens deze wooncrisis. “Het aanbod zal een knauw krijgen en daar helpen we niemand mee.”

Minister De Jonge (Wonen) ziet ook weinig heil in het afschaffen van tijdelijke huurcontracten en geeft aan dat hij huurverhogingen al aanpakt door het puntensysteem te laten gelden voor huurwoningen in de vrije sector tot maximaal 1000 euro per maand. Hij is echter wel bereid gemeenten de mogelijkheid te geven om tijdelijke huurcontracten lokaal in bepaalde wijken te verbieden. Het debat wordt later hervat en bij de stemmingen over het wetsvoorstel zal duidelijk worden hoeveel partijen steun verlenen.

Bron: NOS

Deel dit bericht:

Scroll naar boven