Vernieuwing puntensysteem voor huurwoningen middeninkomens

img 0412

Vernieuwing puntensysteem voor huurwoningen middeninkomens

Wat betekent dit in de praktijk voor jouw vastgoedportefeuille?

Het oude puntensysteem waarmee de huur van een woning vastgesteld wordt, gaat op de schop. Het is de bedoeling dat er een nieuwe regeling komt waar veel meer woningen onder gaan vallen, zodat huurders met een middeninkomen makkelijker aan een betaalbare huurwoning kunnen komen. Minister Hugo de Jonge diende hiertoe een voorstel in, waarmee het kabinet heeft ingestemd.

Het nieuwe systeem moet over een jaar ingaan, op 1 januari 2024. Dit geldt alleen voor nieuwe huurcontracten.

“Een betaalbare huurwoning is voor mensen met een middeninkomen steeds minder vanzelfsprekend. Door de enorme schaarste wordt de hoofdprijs gevraagd voor woningen die dat echt niet waard zijn”, zei minister De Jonge.

Wat er precies verandert

Het huidige puntensysteem beschermt alleen huurders die een laag inkomen hebben. Sociale huurwoningen kunnen tot 142 punten krijgen. Het aantal punten hangt onder andere af van de afmetingen van de woningen. Bij het maximale aantal punten hoort een huurprijs van €763.

Dat is de grens tot waar de bescherming van de huurprijs geldt. Huurders met een middeninkomen of hoger zijn nu dus nog aangewezen op de vrije markt, waar vaak woekerprijzen worden gevraagd.

Dankzij het nieuwe systeem wordt het maximale aantal punten verhoogd tot 187. Wanneer het nieuwe systeem ingaat dan hoort er bij dit puntenaantal een huur van €1.100.

De markt

Minister de Jonge zegt ook dat de huurprijzen per vierkante meter in vergelijking met 10 jaar geleden met 25% gestegen zijn. Voornamelijk in de steden is huren daardoor niet meer haalbaar voor huurders met een middeninkomen.

“Terwijl daar juist een groot tekort is aan leraren, verpleegkundigen en politieagenten. Juist voor deze mensen moet een betaalbaar segment overblijven in de huidige krappe markt”, zegt hij. Een inschatting van de minister is dat de huurprijs van meer dan 300.000 woningen die momenteel nog onder de vrije sector vallen, na ingaan van het nieuwe systeem met €190 omlaag zal gaan.

Daarnaast riskeren verhuurders vanaf 2024 een boete wanneer ze nog te hoge huren vragen.

Bron: NOS

Deel dit bericht:

Scroll naar boven